Kes-kes Menarik

Gagal melaporkan rasuah, Bekas pengurus kena penjara

KUALA LUMPUR: Bekas pengurus akaun teknikal menangis teresak-esak ketika dijatuhkan hukuman penjara tiga hari dan denda RM30,000 atas tiga kesalahan gagal melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pemberian suapan berjumlah hampir RM17,000 yang dimasukkan ke dalam akaunnya.
Mohd. Kamill Kamsah, 42, mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap ketiga-tiga pertuduhan dan diperintah menjalani hukuman penjara bermula hari ini.  
Jika  gagal membayar denda, dia diperintah menjalani hukuman penjara tiga bulan.
Hakim Rozina Ayob menjatuhkan hukuman penjara tiga hari dan denda RM10,000 bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman penjara berjalan serentak.
“Mahkamah memberikan peluang terakhir dan berharap hukuman yang dikenakan memberi pengajaran kepada kamu,” ujar Rozina sebelum menjatuhkan hukuman.
“Saya berjanji dan faham,” ujar tertuduh dengan nada sebak sebelum menangis teresak-esak ketika hakim berkenaan membacakan keputusan mahkamah.
Bagi ketiga-tiga tuduhan, Mohd. Kamill didakwa gagal melaporkan kepada SPRM berhubung tiga pemberian suapan masing-masing sebanyak (RM2,539.69), (RM7,494.08) dan (RM6,279.34) melalui pindahan wang 
secara atas talian ke dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya.
Wang itu diterima daripada Ng Wan Wah daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Syarikat CK Faster Enterprise sebagai upah kerana memberikan perkhidmatan teknikal iaitu MMS `Configure Keyword’ kononnya dapat membantu menaikkan hasil jualan kandungan MMS syarikat itu.
Menurut tuduhan, ia dilakukan dengan cara melepaskan mana-mana nombor telefon prabayar pelanggan Celcom daripada melalui tapisan keselamatan `Policy Control Module’ sebuah syarikat telekomunikasi. 
Kesalahan itu didakwa dilakukan di antara 15 Disember 2015 dan 4 Julai 2016 di Maybank Islamic Berhad, Cawangan Utama Kuala Lumpur, Tingkat 1, Menara Maybank di Jalan Tun Perak di sini.
Kesalahan di bawah Seksyen 25(1) Akta SPRM dan boleh dihukum di bawah Seksyen 25(2) yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Terdahulu, peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili Mohd. Kamill berhujah agar anak guamnya tidak dipenjarakan kerana mempunyai komitmen terhadap keluarga dan perlu menjaga dua anak perempuannya 
yang merupakan orang kelainan upaya (OKU).
Hujah peguam bela, anak perempuan pertamanya mengalami masalah pembelajaran dan kini sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 manakala anak keduanya yang berusia 13 tahun menghidap autisme.
Ujarnya, Mohd. Kamill yang merupakan penanggung tunggal keluarga memberi kerjasama ketika siasatan SPRM dan telah direman selama lima hari.  Kesalahan yang dipertuduhkan hari ini adalah yang pertama dilakukannya.
Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin memohon hukuman penjara maksimum tujuh hari dan denda maksimum RM15,000 bagi setiap kesalahan.
Hujah pihak pendakwaan, hukuman itu adalah munasabah bagi menunjukkan keseriusan penguatkuasa undang-undang melaksanakan urus tadbir yang baik agar masyarakat sedar bahawa sebarang tawaran rasuah perlu dilaporkan kepada pihak berkuasa.
Sumber : Utusan Online