TENOM, 12 Mei - Seramai 150 pegawai, kakitangan dan anak syarikat Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) meliputi tiga daerah pedalaman iaitu Tenom, Keningau dan Sipitang hari ini telah menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) sempena taklimat mengenai pembudayaan integriti oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah.

Pengerusi LIGS, Datuk Rubin Balang berkata langkah itu adalah bagi mencapai hasrat menjadikan LIGS sebuah agensi yang bersih dan bebas rasuah.

"Sebagai agensi berorientasikan komersial serta menyahut seruan kerajaan dalam membasmi kemiskinan dalam kalangan pekebun kecil getah, kakitangan hendaklah memiliki nilai-nilai integriti dalam menyampaikan perkhidmatan yang efisien.

"Ini termasuk membanteras rasuah dan salahguna kuasa, melayani pekebun kecil dengan cara berhemah, berbudi bahasa, memiliki sikap prihatin kepada pekebun kecil, mempercepatkan proses membuat keputusan serta mengamalkan tadbir urus yang efisien serta efektif," kata Datuk Rubin dalam ucapan beliau.

Turut diadakan pada majlis ini ialah Taklimat Integriti disampaikan oleh PPj Aini Ag Muda dengan dihadiri  bersama KPKPs Masni Zainal.

Majlis IBR oleh anak syarikat LIGS ini merupakan kesinambungan dari IBR yang ditandatangani ibu pejabat LIGS Februari lepas.

TOP

Statistik Pelawat


Hari Ini
13
Semalam
47
Minggu Ini
13
Bulan Ini
13

Keseluruhan
3438615