KUCHING, 25 Januari – Anggota Kabinet Sarawak, diketuai oleh Ketua Menteri, Ybhg. Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Haji Openg telah melakar sejarah pada hari ini dengan menjadi kerajaan negeri pertama yang menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) atau Corruption-Free Pledge yang diperkenalkan oleh SPRM.

Majlis yang disertai oleh barisan Menteri dan Menteri Muda Sarawak yang baru dilantik ini disaksikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low Seng Kuan.

Inisiatif ini sekaligus memperlihatkan kesungguhan Kerajaan Negeri Sarawak dalam memastikan pentadbiran dilaksanakan dengan lebih telus serta bebas daripada sebarang gejala rasuah dan salah guna kuasa.

IBR merupakan satu lagi usaha baru yang diperkenalkan oleh SPRM yang menekankan ikrar serta janji dalam kapasiti sebagai individu oleh mereka yang terlibat bagi menjunjung tanggungjawab untuk menghindari diri daripada terlibat dengan sebarang gejala rasuah dan salah guna kuasa sepanjang melaksanakan tugas.

SPRM berharap inisiatif ini dapat memelihara dan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap SPRM dan Kerajaan Negeri Sarawak dalam usaha berterusan untuk memerangi jenayah rasuah dan salah guna kuasa.

TOP

Statistik Pelawat


Hari Ini
31
Semalam
47
Minggu Ini
31
Bulan Ini
31

Keseluruhan
3438633