Bahagian Siasatan memainkan peranan yang terpenting dalam misi membanteras jenayah rasuah dengan mengendalikan fungsi teras SPRM iaitu penyiasatan. Sebagaimana yang digambarkan oleh namanya, peranan Bahagian ini tertakluk kepada subseksyen 7(a) dan (b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009. Siasatan kes adalah dijalankan secara berkumpulan menggunakan kaedah Pengurusan Siasatan Berpasukan (MTI) bagi mempercepatkan proses siasatan dan menghasilkan Kertas Siasatan yang lebih telus dan berkualiti.

Bahagian Siasatan dibahagikan kepada 2 sektor Utama iaitu Sektor Awam dan Sektor Swasta di mana Sektor Awam yang mengendalikan kes-kes yang berkaitan dengan Agensi Penguatkuasaan, Kementerian/Jabatan Kerajaan dan Badan Berkanun manakala Sektor Swasta mengendalikan kes-kes yang berkaitan dengan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC), Bank, Syarikat Insuran, Koperasi, Sekuriti, Bursa Malaysia, Institusi Kewangan serta kes-kes berkaitan pembangunan swasta.

 

carta siasatan bm 24072018

  

Sekiranya mempunyai sebarang kemusykilan boleh berhubung terus dengan Pegawai Perhubungan Bahagian atau Pengarah Bahagian:

Bil. Nama  No. Telefon  Emel (@sprm.gov.my)
 1. Pengarah 03-8870 0018 b1
 2.

PkPs Hartini binti Mohd Kamil  

03-8870 0228 ppbs
TOP

Statistik Pelawat


Hari Ini
13
Semalam
58
Minggu Ini
71
Bulan Ini
529

Keseluruhan
3442209