Biografi Ketua Pegawai Maklumat

Biografi

Dato’ Sri Shamshun Baharin Mohd Jamil telah berkhidmat sejak tahun 1984 bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mana sebelum ini dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR). Beliau dilahirkan pada 2 September 1961 di Tanjung Tualang, Perak.

Beliau berkelulusan dari Universiti Malaya dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Sastera dengan Kepujian dan pengkhususan dalam bidang Pengajian Melayu serta kemudian menyambung pengajian ke peringkat Sarjana (Master of Criminal Justice) di University of Colorado Denver, Amerika Syarikat.

Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau bersama BPR/SPRM, beliau telah berkhidmat di pelbagai Cawangan, Bahagian dan Negeri termasuk di Kelantan dan Perak.

Beliau juga telah melaksanakan tugas dalam pelbagai bidang antaranya sebagai Pegawai Penyiasat, Pegawai Perisikan, Pegawai Perancangan dan Koordinasi Dasar serta Pegawai Bahagian Latihan.

Beliau pernah memegang jawatan-jawatan penting dalam SPRM antaranya sebagai Ketua Cawangan Pendaftaran Rahsia, Pengarah Bahagian Pendidikan Masyarakat, Pengarah Bahagian Perancangan dan Penyelidikan, Pengarah Bahagian Keutuhan Pengurusan, Pengarah Bahagian Pengurusan Rekod dan Maklumat, Pengarah Bahagian Perisikan dan kini sebagai Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM.

Anugerah / Pingat
  • Darjah kebesaran Sultan Ahmad Shah Pahang Yang Amat Dimulia - Peringkat Pertama Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)(Yang Membawa Gelaran Dato' Sri) - 2020
  • Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang - 2011
  • Ahli Mahkota Perak - 2005
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang BPR - 2003
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang BPR - 1998
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang BPR - 1988
Hit : 3040