Berita Menarik

Bekas COO tidak mengaku lulus syarikat adik bekal CCTV, interkom*

BUTTERWORTH: Seorang pengurus teknologi maklumat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah, di sini hari ini atas dua pertuduhan menyalahgunakan jawatan bagi mendapatkan suapan membabitkan kontrak bernilai RM415,397 tujuh tahun lalu.

Tertuduh, Aziedy Abdul Talib, 42, membuat pengakuan itu selepas kedua-dua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah.

Mengikut pertuduhan pertama, Aziedy yang ketika itu Ketua Pegawai Operasi (COO) memangku tugas Ketua Pegawai Eksekutif di Mutiara.Com Sdn. Bhd. telah menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan apabila meluluskan syarikat ATR Resources Enterprise milik adiknya sebagai pembekal peralatan kamera litar tertutup (CCTV) bagi projek Pangsapuri Seri Bayu bernilai RM223,586.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan bagi adik kandungnya apabila meluluskan syarikat sama bagi pemasangan interkom projek pangsapuri sama bernilai RM191,811.

Kedua-dua kesalahan itu didakwa dilakukan di pejabat Mutiara.Com Sdn. Bhd., Tingkat 14 Menara UMNO, Jalan Macalister pada 4 Februari dan 14 Jun 2016.

Bagi kedua-dua pertuduhan, Aziedy didakwa mengikut Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) dan boleh dihukum di bawah 24(1) akta sama.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Noor Azura Zulkifli memohon tertuduh diikat jamin RM20,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam bela Arafas Abd Razak memohon jaminan minimum dikenakan atas faktor terpaksa menanggung ibu bapanya yang sakit tua selain perlu menyara isteri, dua anak dan seorang adik.

Selain itu, tertuduh juga baru sahaja bekerja sebagai pengurus IT dengan pendapatan bulanan berjumlah RM7,500.

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 untuk kedua-dua pertuduhan selain perlu menyerahkan pasport dan melaporkan diri ke pejabat SPRM setiap bulan.

Tertuduh juga tidak dibenarkan mengganggu saksi pendakwaan sehingga kes selesai.

Tarikh sebutan kes seterusnya ditetapkan 30 Mei depan. – UTUSAN


Hit : 887