Berita Menarik

2 pegawai penguat kuasa ditahan daftar semula kereta 'scrap'

KOTA BHARU: Dua pegawai penguat kuasa ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terlibat dalam kegiatan mendaftar semula kenderaan yang telah dilucut hak.

Difahamkan, kenderaan terbabit yang telah dilucut hak sepatutnya dijual sebagai kenderaan 'scrap' dan tidak boleh didaftar semula untuk kegunaan di atas jalan secara sah.

Menurut sumber, kedua-dua pegawai penguat kuasa tersebut ditahan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya oleh pegawai SPRM Kelantan selepas dipanggil untuk diambil keterangan.

Katanya kedua-dua mereka ditahan kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi dan pihak SPRM kini dalam proses untuk mendapatkan perintah tahanan reman.
"Siasatan awal mendapati kenderaan yang terlibat dalam urus niaga tersebut adalah yang dirampas dalam tangkapan kes dadah.

"Kita juga telah mengambil keterangan beberapa lagi individu berkaitan kes ini dan kita tidak menolak akan ada beberapa lagi tangkapan dalam kes ini," katanya.
Pengarah SPRM Kelantan, Rosli Hussin ketika dihubungi mengesahkan penahanan kedua-dua pegawai penguat kuasa tersebut.

Katanya jumlah rasuah dan nilai kenderaan yang terlibat masih belum diperolehi dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 17a Akta SPRM 2009.

Sumber : Astro Awani

Hit : 1138