BUTTERWORTH, 22 JUL - Seorang Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) yang pernah berkhidmat sebagai Pegawai Daerah Seberang Prai Tengah didakwa di Mahkamah hari ini kerana memberi suapan RM 30,000 bagi menutup kesalahan gangguan seksual yang telah dilakukan.

Roslan Yahaya, 52,  PTD Gred M54 dituduh melakukan  kesalahan di bawah  Seksyen 16(b)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.cuba merasuah suami kepada mangsa gangguan seksualnya.

Beliau dituduh melakukan kesalahan itu pada 3 Januari 2013, jam 10.30 malam, Bandar Sunway, Seberang Jaya, Seberang Perai Utara.

Tertuduh didakwa sebagai agen kerajaan Malaysia iaitu Pegawai Daerah dan Tanah, Seberang Perai Tengah, telah secara rasuah memberikan wang sebanyak RM30,000 kepada Mohd Shukri B A Hamid.

Wang tersebut adalah untuk diberikan kepada isteri Mohd Adle Ismail, Nor Amiza Bt Azmee bagi menarik semula aduan polis yang melibatkan dirinya sebagai Orang Kena Tuduh.

Nor Amiza merupakan Pembantu Tadbir Kesetiausahaan tertuduh ketika itu telah membuat laporan polis berkaitan gangguan seksual yang diterimanya.

Tertuduh telah meminta wanita berkenaan untuk menandatangani satu surat akuan bersumpah sebagai penyelesaian agar kes ganggual seksual terhadapnya tidak diteruskan.

Tertuduh mengaku tidak bersalah pada pertuduhan yang dibacakan ke atasnya.

Hakim, Meor Sulaiman menetapkan wang jaminan RM15,000 dan 29 Ogos ini sebagai tarikh sebutan semula.

Pendakwaan SPRM diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Janariah Abdul Mutalib manakala tertuduh diwakili oleh peguambela S. Anthonysamy.

Sekiranya sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman  di bawah seksyen 24 Akta yang sama, penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan.

TAMAT.

TOP

Visitor Statistic


Today
17
Yesterday
48
Week
113
Month
362

All
3440418