Pada 8 Julai 2015 pada 09:40, Pasukan Petugas Khas menyiasat dakwaan dana dihantar kepada akaun Perdana Menteri menyerbu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pejabat di Menara IMC di Kuala Lumpur. Pencarian premis telah disiapkan pada pukul 6.45 petang.
 
Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, dimaklumkan bahawa pasukan Pasukan Petugas Khas diperolehi bahan-bahan yang diperlukan untuk siasatan termasuk minit mesyuarat Lembaga 1MDB Pengarah, Buku Minit, penyata bank dan butiran bank lain, pernyataan perdamaian, buku lejar, perjanjian perniagaan dan pelaburan urus niaga, dan fail pada aktiviti tanggungjawab sosial korporat 1MDB. Pasukan itu turut merampas beberapa komputer riba.
 
Mengenai perintah pembekuan dikeluarkan pada 6 Julai, 2015 terhadap enam akaun bank, tiada akaun bank di AmBank Islam yang diadakan oleh Perdana Menteri pada tarikh tersebut dibekukan kerana akaun bank telah pun ditutup pada 30 Ogos 2013 dan 9 Mac 2015 masing-masing. Pasukan Petugas Khas telah mendapat dokumen-dokumen bank yang berkaitan dengan akaun-akaun ini.
 
Peguam Negara menekankan bahawa semua dokumen siasatan yang diterima oleh Peguam Negara disediakan oleh Pasukan Petugas Khas. Oleh itu, tidak ada isu Peguam Negara menggunakan dokumen yang disiarkan dalam Wall Street Journal atau di tempat lain.

 

TAN SRI ABDUL GANI PATAIL
Peguam Negara Malaysia TAN SRI ZETI AKHTAR AZIZ
Gabenor Bank Negara Malaysia TAN SRI KHALID ABU BAKAR
Ketua Polis Negara Malaysia TAN SRI ABU KASSIM MOHAMED
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

9 Julai 2015

TOP

Statistik Pelawat


Hari Ini
49
Semalam
48
Minggu Ini
145
Bulan Ini
394

Keseluruhan
3440450