SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menyita keseluruhan simpanan stok (stockpile) bauksit di Negeri Pahang bagi menghalang bahan tersebut dibawa keluar dari tempat penyimpanannya untuk tujuan perniagaan atau apa-apa tujuan lain.

Penyitaan ini dilakukan mengikut Seksyen 33 Akta SPRM 2009 dan sekiranya terdapat mana-mana pihak melanggar arahan notis penyitaan berkenaan maka ia telah melakukan kesalahan di bawah akta tersebut dan boleh dihukum mengikut Seksyen 69 akta yang sama.

Tindakan penyitaan bauksit berkenaan meliputi seluruh simpanan stok yang berada di tanah-tanah kerajaan dan persendirian di kawasan yang telah dikenalpasti di negeri itu.

Sehingga kini, dianggar terdapat lebih 10 juta tan metrik bauksit yang telah pun dilombong serta disimpan di stockpile di beberapa lokasi di Pahang.

Dalam pada itu, SPRM juga telah mengadakan perbincangan bersama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) bagi mencadangkan pihak kementerian terbabit agar mengkaji semula pengeluaran Permit Kelulusan (AP) kepada pengusaha lombong bauksit serta membatalkan kesemua AP yang telah dikeluarkan sebelum ini.

Penyitaan ini perlu dilakukan bagi membantu SPRM menjalankan siasatan terhadap isu perlombongan haram bauksit ini.

SPRM juga akan memantau sebarang eksport bauksit di Pelabuhan Kuantan.

DATO' AZAM BAKI
TIMBALAN KETUA PESURUHJAYA (OPERASI)
SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
PUTRAJAYA
12 OGOS 2017

TOP

Statistik PelawatKeseluruhan
3450298