Agrobank Institusi Pembangunan Kewangan Pertama Tandatangani IBR

Agrobank muncul sebagai institusi pembangunan kewangan pertama yang menyahut inisiatif Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam usaha memerangi rasuah dan salah guna kuasa dengan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) di Philea Resort & Spa, Ayer Keroh, di sini, hari ini.

Majlis melafaz dan menandatangani IBR yang bermula pada pukul 10 pagi tersebut diketuai oleh Ketua Pegawai Perkhidmatan Agrobank, Mad. Yusof Yazid dan disaksikan oleh Pengerusi Agrobank, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal serta Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Dato' Shamshun Baharin Mohd. Jamil.

Turut menandatangani IBR tersebut ialah vendor-vendor utama Agrobank dalam majlis yang sama.

Hadir bersama pada majlis itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Dato' Wan Mohd. Fadzmi Wan Othman.

Shamshun Baharin dalam ucapannya pada majlis itu berkata, penglibatan warga kerja Agrobank dalam majlis berkenaan jelas mencerminkan komitmen yang diberikan bagi memastikan institusi tersebut dan negara ini bersih dan bebas daripada belenggu jenayah rasuah serta salah guna kuasa.

"Agrobank sebagai sebuah bank milik kerajaan di bawah naungan Kementerian Kewangan telah mengorak selangkah lagi ke hadapan dengan mengambil inisiatif sebagai perintis, iaitu sebagai institusi pembangunan kewangan pertama yang menandatangani IBR bersama SPRM.

"Tindakan para kepimpinan Agrobank dan warganya untuk menandatangani IBR jelas memperlihatkan keikhlasan, komitmen dan keinginan institusi ini untuk mewujudkan sebuah persekitaran kerja yang kondusif dan bebas rasuah supaya tanggungjawab dan amanah Agrobank kepada rakyat, khususnya komuniti pertanian dapat dilaksanakan dengan baik," ujarnya.

Tambah beliau, aspirasi dan kesedaran tersebut patut dipuji dan harus menjadi contoh kepada institusi-institusi kewangan lain di seluruh negara untuk sama-sama memerangi rasuah bersama SPRM.

Majlis yang diadakan sempena Agrobank Managers Convention 2017 tersebut dihadiri kira-kira 255 warga kerja Agrobank, termasuk pengurusan tertinggi institusi berkenaan.

IBR merupakan satu inisiatif baharu yang diperkenalkan oleh SPRM untuk memastikan setiap individu yang menandatangani ikrar tersebut akan lebih bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas mereka dan menjauhkan diri daripada sebarang perlakuan rasuah selama mereka memegang jawatan berkenaan.

Jelas Shamshun, menerusi IBR yang dimeterai antara Agrobank dan SPRM, diharapkan ia akan mengukuhkan lagi hubungan dan kerjasama antara kedua-dua pihak dalam usaha memerangi jenayah rasuah dan salah guna kuasa secara berterusan.

"Menerusi inisiatif program IBR ini juga, saya berharap SPRM dan Agrobank akan terus meraih kepercayaan, keyakinan serta sokongan rakyat secara berterusan dan kekal istiqamah dalam melaksanakan amanah dan memberikan perkhidmatan yang baik kepada rakyat," katanya.

SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA

MELAKA

26 FEBRUARI 2017

 Agrobank Institusi Pembangunan Kewangan Pertama Tandatangani IBR PDF
TOP

Statistik PelawatKeseluruhan
3450559