ptg kedah 

 

Alor Setar, 5 April 2019 – Pejabat Tanah Galian (PTG) Negeri Kedah mempersetujui tiga cadangan penambahbaikan yang disyorkan oleh Unit Pemeriksaan dan Perundingan (UPMP) SPRM Negeri Kedah berhubung prosedur permohonan tanah kerajaan secara Lesen Menduduki Sementara (LMS).

PTG Kedah Timbalan Pengarah (Pembangunan) Hj Mohd Shahadan Abdullah telah mempersetujui kesemua syor penambahbaikan tanpa sebarang pindaan dan memberikan komitmen untuk melaksanakan kesemua syor.

Sesi Khidmat Nasihat ini telah dibentangkan oleh Ketua UPMP SPRM Kedah PPj Azizun Hj Mohamad di Bilik Mesyuarat Pengarah PTG, Wisma Negeri Alor Setar pada 26 Mac yang lalu.

UPMP SPRM Kedah akan melaksanakan pemantauan ke atas cadangan yang diberikan mengikut tempoh masa yang ditetapkan.
Antara syor penambahbaikan yang dicadangkan adalah:

  • Mewujudkan satu sistem, perekodan permohonan serta charting pada litho syit setiap kali permohonan dilakukan bagi mengelak berlaku pertindihan permohonan ke atas tanah yang sama.
  • Mewujudkan satu garis panduan berkaitan prosedur penyiasatan untuk kes-kes tertentu terutamanya berkaitan permohonan Lesen Menduduki Sementara (LMS). Garis panduan ini hendaklah menerangkan tempoh masa satu penyiasatan dilakukan dan keputusan bagi penyiasatan tersebut diputuskan dalam tempoh masa yang ditetapkan dan dimaklumkan kepada pemohon.
  • Menyemak semula tempoh masa bagi penyediaan Pelaporan oleh Unit Teknikal untuk dikemukakan ke Pejabat Tanah dan Galian .
TOP

Statistik Pelawat


Hari Ini
34
Semalam
46
Minggu Ini
80
Bulan Ini
1217

Keseluruhan
3438351