Bekas Dekan Dituduh Kemuka Tuntutan Palsu


GEORGETOWN, 18 Julai 2013 - Seorang bekas Dekan Pusat Pengajian Bahasa, Literasi dan Terjemahan Universiti Sains Malaysia (USM) hari ini dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini atas tiga tuduhan mengemukakan tuntutan perjalanan palsu melibatkan wang RM1,242.
 
 
Prof. Dr. Ambigapathy Pandian yang kini merupakan Pensyarah Kanan Gred Jusa B berhadapan dengan tuduhan di bawah Seksyen 18 ASPRM 2009.
 
 
Di bawah tuduhan pertama, beliau didakwa melakukan kesalahan mengemukakan tuntutan palsu pada 10 Februari 2010 di Pejabat USM dengan niat memperdayakan Pembantu Tadbir Kewangan, yang merupakan wakil kepada prinsipal tertuduh.
 
 
Beliau didakwa mengemukakan tuntutan palsu elaun perjalanan dalam negeri bagi bulan Februari 2010 sedangkan tertuduh telah menggunakan kenderaan rasmi jabatan.
 
 
Dr. Ambigapathy membuat tuntutan menggunakan kenderaan sendiri berjumlah RM545 bagi perjalanan 6 hingga 8 Februari 2010.
 
 
Tuntutan dibuat bagi perjalanan menggunakan kenderaan jenis Mercedes Benz milik tertuduh sedangkan beliau menaiki kenderaan jabatan iaitu Proton Perdana.
 
 
Beliau turut membuat tuntutan elaun kenderaan pada 6 hingga 7 Februari 2010 ke USM Kubang Kerian, Kelantan dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) sedangkan tuntutan tersebut telah dibayar kepada tertuduh pada 23 Mac 2010.
 
 
Dalam pada itu, mengikut tuduhan ketiga pula, beliau didakwa membuat tuntutan elaun kenderaan bagi perjalanan 8 sehingga 9 Februari 2010 iaitu dari UMT ke USM di sini.
 
 
Bagaimanapun beliau tidak melakukan perjalanan itu dan telah membuat tuntutan elaun perjalanan RM334.
 
 
Beliau dikenakan tuduhan di Mahkamah Sesyen (1) di sini di hadapan Khairul Anuar Abdul Halim.
 
 
Tuduhan ke atas beliau membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah nilai butir matan palsu jika dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000, yang mana lebih tinggi jika sabit kesalahan.
 
 
Tertuduh diwakili peguam Athimulan Muruthiah manakala Timbalan Pendakwa Raya Janariah Mutalib mewakili SPRM.
 
 
Tertuduh tidak mengaku salah terhadap ketiga-tiga tuduh dan minta dibicarakan.
 
 
Hakim menetapkan sebutan semula kes pada 16 Ogos ini dan membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin.

Pengumuman

  • Pengumuman - Sebut Harga Membekal Alat Pengesan Logam 'HANDHELD METAL DETECTOR' (Pelawaan .. Baca Lanjut

Style Switcher

Predefined Colors

Layout Style

Background Image

Background Color

Reset